Nyheter
Miljörevision är en aktivitet med ganska kort historia, mindre är 30 år. Världen förändras dock snabbt och utvecklingen på miljöområdet går med rasande fart. Den första boken på svenska i miljörevision som Richard Almgren skrev 1990 och som speglade kunskapsnivån och erfarenheterna vid den tid- punkten, framstår idag som föråldrad. Inte heller den senare utgåvan från 1996 fyller aktualitetskraven. Vi har därför valt att skriva en helt ny och kraftigt utökad bok i ämnet miljörevision. Dessutom har nya internationella standarder på miljöområdet kommit ut, vilket ökat behovet av en praktisk handbok. Standarderna ”Miljöbedömningar vid affärsöverlåtelser” (ISO 14015) och ”Vägledning för revision av kvalitets- och/eller miljöledningssystem” (ISO 19011) kommenteras detaljerat i boken.Vi har också tagit hänsyn till den översyn av miljö- ledningsstandarden ISO 14001 som gjordes 2004. För närvarande pågår en uppdatering av ISO 14001, ett arbete som beräknas vara avslutat 2015.

Innehållet
Den här boken handlar om miljöledning ur miljörevisorns perspektiv. Miljörevision är ett verktyg för organisationer som på ett metodiskt sätt önskar stärka sitt miljöarbete och upptäcka miljörisker. Med införandet av miljöledningsstandarden ISO 14001 mer än 250 000 företag och andra organisationer har miljörevisionen kommit att bli en omfattande aktivitet över hela världen. Företagen genomför interna miljörevisioner och miljöledningssystemen granskas regelbundet vid tredjepartrevisioner som genomförs av ackrediterade certifieringsorgan. Innehållet i denna bok är tillämpligt på hela området hälsa, miljö och säkerhet. Många av checklistorna, exemplen och konkretiseringarna rör det yttre miljöområdet med tonvikt på industriell verksamhet. Avsikten är dock att revisionsmetoderna också ska gå att tillämpa i andra typer av verksamheter, exempelvis tjänsteföretag och kommunala förvaltningar. Vi drar inte speciellt hårda linjer mellan miljö-, arbetsmiljö- och säkerhets- frågorna utan försöker bidra med erfarenheter även från dessa områden. Det finns nämligen inga som helst hinder för att ett företag själv väljer att inkludera alla tre områdena hälsa, säkerhet, miljö i sitt miljöled- ningssystem. De certifierings- och registrerings- förfaranden som beskrivs i boken är dock huvud- sakligen inriktade på de yttre miljöfrågorna.

Syfte och målgrupp
Med denna handbok som stöd ska den som arbetar med miljöledning och miljörevision kunna klara uppgiften. Boken har några viktiga genomgående teman för uppföljning av verksamheter i ett företag eller annan organisation:

  • Vad är värdet av miljöledningssystemet för organisationen, kunden och andra intressenter?
  • Hur identifierar vi risker för människor och miljö?
  • Hur säkerställer vi att företaget följer miljölag-stiftningen?
  • Vilka onödiga kostnader kan undvikas?
  • Bedriver vi miljöarbetet effektivt och ändamålsenligt?

Miljörevision är en praktisk handbok för dem som arbetar med miljöledningssystem och miljörevision i både små och stora organisationer. Den fungerar även väl som kurslitteratur på universitetsnivå.

Checklistor
En bok i miljörevision utan checklistor existerar antagligen inte. Läsaren av denna bok kommer att få sitt lystmäte tillgodosett vad det gäller checklistor. Här finns det checklistor för det mesta. Exempelvis från att miljörevisorn kontrollerar vilka punkter som ska tas upp vid det inledande mötet, till hur han granskar ett miljöledningssystem ner till minsta molekyl. Checklistor ska ses som verktyg att skapa struktur, som stöd för minnet och för att underlätta att dokumentera revisionen. Inga checklistor är dock kompletta för att täcka alla tänkbara situationer och varje revisor måste inför varje revision modifiera sina egna listor. Checklistorna kan inte heller ersätta andra egenskaper som revisorn måste besitta, exempelvis personliga egenskaper och miljökunskaper.

Språkbruk och ambitionsnivå
Miljölagstiftningen och de internationella standarderna på miljöområdet är fyllda med krav. De flesta i branschen känner exempelvis till att ISO 14001 innehåller ”ska-krav”. Som om detta inte räcker så börjar alltfler kunder definiera krav på sina underleverantörer. I den här boken ser vi därför ingen anledning att tillföra fler ”ska-krav” till de krav som redan finns. Vi använder därför ord som ”bör” och ”rekommendera” där vi anser att revisorn bör utföra en speciell uppgift eller granska något särskilt. Vi vill dock bidra till en ambitiös tolkning av miljöstandarderna. Vår övertygelse är att genom att sätta ribban högt ökar miljöledningssystemens värde och miljörevisorns status stärks. Författarnas tolkning av standardernas krav och andra krav bygger på:

  • Erfarenheterfråninförandeavhundratals miljöledningssystem och ett stort antal revisioner.
  • Arbetet i styrelsen för föreningen Miljörevisorer i Sverige (MIS) och aktiviteter i samband med personcertifiering av miljörevisorer.
  • Deltagande i utvecklingen av ISO standarderna.
  • Deltagande i SWEDAC:s arbete.

För att kalibrera våra tolkningar har vi låtit Inge Horkeby, Hans Hallberg samt Birgit Flening granska materialet. Stort tack för era synpunkter.

Slutligen vill vi undvika att förolämpa våra kvinnliga läsare. Av praktiska skäl skriver vi ”miljörevisorn” som ”han” på många ställen i boken. Att skriva ”denne” eller ”han/hon” på alla ställen upplevde vi som störande. Varför vi inte valde ”hon” i stället? Tja, livet är fullt av frågor...

Vi vill tacka för alla de värdefulla kommentarer som kommit fram och som ökat värdet av boken. Synpunkter på innehållet är välkomna och kan lämnas till någon av författarna.

I denna andra utgåva av boken har vi genomfört uppdateringar av förhållanden som ändrats genom ändringar i miljöledningsstandarden ISO 14001, revisionsstandarden ISO 19011 och miljölagstiftningen. Vidare har vi gjort uppdateringar av fakta och annat som ändrats under de senaste åren.


Täby och Örkelljunga i mars 2012

Richard Almgren och Torbjörn Brorson

tillbaka